IVANEČKI KRESOVI

U subotu 27. kolovoza u Koprivničkom Ivancu održani su tradicionalni 28. Ivanečki kresovi i obilježen jubilej 40 godina od nastanka Kresova. Kresovi su počeli mimohodom kroz selo, te blagoslovom kudova u crkvi svetog Ivana Krstitelja.

Nakon mimohoda uslijedili su nastupi. Kresove su otvorili mališana DIF-a Koprivnički Ivanec, a zatim je uslijedio nastup odrasle skupine DIF- a s pjesmama i plesovima Koprivničkog Ivanca i Podravine, splet plesova Slavonije i Baranje u izvedbi KUD-a Zvonko Ban iz Jarmine, nastup KUD-a Salinovec s pjesama i plesovima salinovečkog kraja i Hrvatskog zagorja i KUD Kolovrat iz Lekenika pjesme i plesove posavskog kraja. KUD Seljačka sloga iz Nedelišća pokazao je svoje plesove uz izvorne međimurske pjesme.

Mi smo se predstavili našim poznatim scenskim prikazom ''Na Petrove popoldan'' gdje prikazujemo običaje na blagdan svog zaštitnika sv. Petra apostola.

Obilježje svakog naroda i najveće kulturno blago svakako su narodne nošnje. Za bolje poznavanje folklornih ruha gostujućih KUD-ova održan je izbor najljepše nošnje Kresova. Žensko-muški par iz Jarmine u Vukovarsko-srijemskoj županiji predstavio je slavonsku nošnju, ivanečku nošnju par iz Salinovca pored Ivanca u Varaždinskoj županiji, nošnju posavskog kraja par iz Lekenika u Sisačko-moslavačkoj županiji, a međimursku nošnju predstavnici Nedelišća u Međimurskoj županiji. A mi smo predstavili najstariju svečanu nošnju sa područja Svetog Petra Orehovca.

Etnologinja Vesna Peršić Kovač, župan Darko Koren i predsjednica DIF-a Gordana Horvat promatrali su originalnost nošnje, vjernost u rekonstrukciji te poznavanje dijelova i izvornih naziva nošnje. Uz pohvalu, odlučili su da su naši predstavnici Ana-Marija i Kristijan najbolje predstavili narodnu nošnju našeg kraja. Stoga je nošnja Svetog Petra Orehovca proglašena najljepšom nošnjom Ivanečkih kresova, te smo izuzetno ponosni na odabir, jer na taj način nagrađen je trud i istraživanje naših članova.

Nakon izbora uslijedila je večera, i druženje sa ostalim folklorašima.

/Ana-Marija Petric Vlah/


Highslide JS