IZVJEŠĆA O RADU

 

 

Izvješće o radu KUD-a Prigorec za 2012. godinu

Tijekom 2012. godine KUD "Prigorec" okupljao je dvadeset osam aktivnih članova od kojih je dvadeset ženskih članica i osam muških članova. Gledajući na prošlu godinu malo smo se popravili što se tiče članstva KUD-a, ali novi članovi su uvijek dobrodošli. Djelovali smo u sekcijama tamburaškoj, plesnoj i pjevačkoj. Probe su se održavale u prosjeku jednom tjedno, ponekad je tjedan prolazio bez proba,ali zato smo prije nastupa imali češće probe.

2011. godinu završili smo sa uspješnim nastupom na Božićnom koncertu u crkvi u Svetom Petru Orehovcu, te u Novu krenuli sa snimanjem priloga za Srce TV. Tema priloga bila je Općina Sveti Petar Orehovec,njezine prirodne ljepote,gospodarski potencijal i njezini kulturni sadržaji.Mi smo svoj doprinos prilogu snimili u holu škole, izvedbom koreografije "Sitna kišo'' 13.02.2012. godine.

Naš sljedeći nastup bio je u Križevcima (18.02.) na Križevačkom fašniku sa fašničkom verzijom Prigorskih svatova kojima smo sve prisutne oduševili dobrim humorom.

Nakon maškara u Križevcima imali smo mjesec dana pauze. Na Uskrsni ponedjeljak uputili smo se u Prugovec na manifestaciju ''Vuzmeni pondeljek'', gdje smo nastupali sa koreografijom ''Sitna kišo'', Josipa Šatraka. Ovogodišnji 18. po redu Vuzmeni ponedjeljak započeo je povorkom po središtu Prugovca. Nakon šetnje Prugovcem, svi smo nastupili u njihovom Društvenom domu pred brojnom publikom. Tijekom nastupa jedna naša članica (mislim da svi znamo koja), zbog smijuljenja našeg tamburaša Krune, u pola pjesme u kojoj je bila solistica, prasnula je u smijeh. Srećom, stvar je spasila naša violinistica Lucija Crnčić. Ona je samo nastavila pjevati tako da publika pogrešku nije ni primijetila. (pohvale)

Nakon toga su usljedile pripreme za smotru folklora. No s obzirom na to da smo dobili poziv za manifestaciju ''Pod lipom'' već tradicionalnu svečanost povodom blagdana sv. Jurja (23.04.), koja se održava u Križevcima rado smo se odazvali. Sudjelovali smo u povorci koja je krenula od Vatrogasnog doma do Gorjanske lipe. Budući da pozornica nije bila adekvatna za naše "Prigorske svate'', u posljednji tren odlučili smo plesati na cesti. Svate smo plesali prvi puta javno, nakon jedne održane probe, i zbog nedovoljne uvježbanosti, nije sve ispalo kako smo očekivali. No, ipak bilo je i lijepih trenutaka poslije nastupa pod šatorom.

Naš sljedeći nastup je bio nekoliko dana kasnije na manifestaciji ''Zaplešimo zajedno'', koja se već pet godina održava u Križevcima (29.04.) u organizaciji KUD-a Križevci na Međunarodni dan plesa. Ana-Marija Petric i Kristijan Vlah predstavili su KUD sa plesovima; "Prigorski drmeš", "Šepavac" i "Ritna migača".

Nastup na 14. županijskoj smotri folklora, u prekrasnoj sportskoj dvorani u Molvama ( 12.05.) odradili smo uspješno. U Molvama smo se predstavili koreografijom "Prigorski svati". Da smo bili uspješni potvrđuju i ocjene žirija koje su bile pozitivne, te je pjesma i rekonstrukcija nošnji posebno pohvaljena.

Nakon toga je uslijedilo 45. Križevačko veliko spravišče, tradicionalna trodnevna turistička, kulturna i povijesna manifestacija, koja govori o pomirdbi kalničkih šljivara i križevačkih purgera. Nastupali smo u poslijepodnevnom dijelu programa koji je bio rezerviran za Kulturno umjetnička društva. Prikazali smo našu koreografiju sa smotre, '' Prigorski svati''.

Već idućeg dana imali smo zadatak uprizoriti dvorjane i kmetove u scenskom prikazu turske opsade dvorca u Guščerovcu. To nam je već postala tradicija treću godinu zaredom.

Na blagdan Petrova (29.06.) koji je ujedno i dan općine izveli smo nastup pred mnogobrojnom publikom na novoj pozornici, koju je izradilo naše komunalno poduzeće u suradnji sa općinom. Domaćoj publici smo se predstavili sa već poznatom koreografijom ''Prigorskih svatova'', u kojoj je muški dio KUD-a žestoko izveo ''Šustara''. Žestina udaranja nogama je bila toliko snažna da smo se mi ostali jedva održali na novoj pozornici.

Unatoč velikoj vrućini, na najbolji mogući način odradili smo nastup na Podravskim motivima (01.07.), gdje, na poziv Zajednice kulturno umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije, gostujemo već treću godinu zaredom. Predstavili smo se sa koreografijom ''Prigorski svati''. Poslije nastupa prošetali smo se gradom i uputili se na Šodericu na ugodno druženje, kupanje i roštilj.

Nakon Podravskih motiva uslijedila je kratka ljetna pauza, poslije koje smo dobili poziv za Viteške igre (25.08.) u Guščerovcu. Nas nekoliko kudaša, obuklo se u narodne nošnje, te smo ponovo glumili kmetove.

Na poziv Turističke zajednice Gornje Rijeke odazvali smo se da kao gosti sudjelujemo na 7. kostanjevačkoj kestenijadi. Pred brojnom publikom izveli smo koreografiju "Prigorskih svatova", a naše ''Prigorčice'' otpjevale su pjesmu ''Svećica dogarja''. Nakon nastupa organizatori su nas počastili ručkom i finim pečenim kestenima za desert.

Idući nastup koji je posebno obilježio 2012. godinu bio je onaj u Novskoj. Tamo smo gostovali na komemoraciji u čast branitelja koji su poginuli na novljanskom bojištu. Nakon mise smo otpjevali tri pjesme: Rajska djevo, Graničari stari i Rane devedesete.Pjesma ''Rane devedesete'' posebno je ganula prisutne. Komemoracija je održana na dan kad je započela operacija "Orkan" u kojoj je smrtno stradalo 28 branitelja. Govori branitelja u kojima su evocirali sjećanja na ratne operacije i poginule prijatelje, bili su jako dirljivi. Doznali smo, između ostalog, da je na novljanskom bojištu poginulo ukupno 314 branitelja. Sve su nas osobito ganule fotografije poginulih koje su za vrijeme komemoracije držali učenici novljanskih škola.

Već četvrtu godinu zaredom nastupamo na Godišnjem koncertu KUD-a Križevci. Ove godine smo izveli našu koreografiju ''Prigorski svati'', te smo dobili za nju buran pljesak. Poslije našeg nastupa imali smo prilike uživati u nastupima ostalih KUD-ova, i u vicevima Nikole Novosela koji je svojim humorom razveselio sve nas kudaše. Nastavak ove ugodne večeri bio je u Domu umirovljenika Križevci gdje su nas domaćini počastili večerom, a mi smo, naravno, opet zaplesali i zapjevali.

Godinu smo završili nastupom na Božićnom koncertu u župnoj crkvi u Svetom Petru Orehovcu. Otpjevali smo pjesme pod nazivom "Marija se majka trudi", "Vse ptičice lepo poje" i "Krenimo noćas". U pjesmi "Krenimo noćas", solirala nam je Karolina Šok, članica našeg malog folklora, koja je sve prisutne, a i nas oduševila svojim čvrstim glasom. Na kraju smo uz naše tamburaše zajedno sa zborovima i publikom otpjevali "Zvončiće".

Valja napomenuti da smo osim u nastupima bili aktivni i u obnavljanju naših svatovskih nošnji, svadbenog barjaka, te smo istražili svatovske običaje, pjesme i plesove. Rekonstruirali smo vjenčiće djeveruša i mlade, kao i lajbek mladenca.

Smatram da možemo biti zadovoljni našim postignućima u 2012. godini. Odradili smo 15 nastupa, rekonstruirali dijelove nošnje, nabavili neke originalne i od zaborava istrgnuli dio naše baštine. Zahvaljujem svim našim aktivnim članovima koji redovito dolaze na probe. Nadam se da će tako nastaviti i dalje.
Na marljivom radu zahvaljujem i našem voditelju Josipu Šatraku. Velika hvala i muškim članovima KUD-a Križevci, koji nam redovito pomažu u nastupima.

Posebna zahvala općini Sveti Petar Orehovec koja nas podržava u svemu i sa kojima ugodno surađujemo.

Sveti Petar Orehovec, 26. svibanj 2013.

Predsjednik

Atnun Petric

 


Izvješće o radu KUD-a Prigorec za 2011. godinu

Tijekom 2011. KUD "Prigorec" okupljao je dvadesetak članova od kojih je osamnaest ženskih članica i dva muška.
Djelovali smo u sekcijama tamburaškoj, plesnoj i pjevačkoj. Probe su se održavale u prosjeku jednom tjedno, a po potrebi i češće.

U ovoj smo godini održali brojne nastupe.

Započelo je s manifestacijom Mačkare v Miholcu, na kojoj smo bili i suorganizatori. Osim što su naši tamburaši cijeli dan svirali u povorci, organizaciji Mačkara doprinijeli smo i izradom buketa za mladenku i nakita od krep papira za kićenje kočija.

Naš slijedeći nastup bio je na manifestaciji Đurđevo pod lipom (26.4.2011.), gdje smo po prvi puta izveli koreografiju "Sitna kiša" - u obradi našeg voditelja Josipa Šatraka.
Nastup u Križevcima bio nam je na neki način generalna proba prije nastupa na 13. županijskoj smotri folklora u Virju (11.06.).

Na smotri u Virju predstavili smo se i s dječjom sekcijom s koreografijom ''Pokraj peći maca prela''. S uvježbavanjem djece imali smo dosta problema obzirom na nedostatak voditelja dječje sekcije. Pokušali smo angažirati jednu našu članicu, ali ona je nakon nekoliko proba odustala. Dodatni problem pripreme za Smotru bio je i nedostatak materijala za koreografiju. No, zahvaljujući aktivnosti nekih članova obitelji Petric, Nade Siladi i Stjepana Juga, pronašli smo pjesme Sitna kišo, Da znaš kume, Ivane, te već sad dobro poznati ples Ritna migača. Sav pronađeni materijal obradio je naš voditelj Josip Šatrak.

Unatoč spomenutim problemima u Virju smo imali zapaženi nastup, te smo po prvi puta predloženi da našu Županiju predstavljamo na Đakovačkim vezovima.

Slijedeći naš nastup bio je 15. 06. na 44. križevačkom velikom spravišču. Na Spravišču smo se predstavili sa svojom koreografijom Prigorski svati, a kao ispomoć KUD-u "Križevci" sudjelovali smo u mjuziklu "Pomirba".

Istog vikenda (17. 6.) nastupili smo i na proslavi Antunova u Guščerovcu, gdje smo već drugu godinu zaredom, u suradnji s Udrugom uzgajivača toplokrvnih konja i Turističkom zajednicom općine uprizorili opsadu dvorca.

Na 45. đakovačkim vezovima nastupili smo 3. srpnja. Bili smo dio povorke koju je sačinjavalo 20 ukrašenih svatovskih zaprega, 50 konjanika, te 60 kulturno umjetničkih skupina s više od 4000 folkloraša iz Hrvatske i inozemstva. Pred glavnom ložom naši su članovi zaplesali "Ritnu migaču" i bili nagrađeni burnim pljeskom. Na glavnoj pozornici nastupili smo s koreografijom "Sitna kišo". Naš je nastup popraćen pozitivnim komentarima iz publike, na što smo, mi članovi KUD-a i naša pratnja u Đakovu, bili jako ponosni. Drago nam je da smo sudjelovali i nadamo se da nije zadnji puta.

Nakon ljetne pauze, 15.8. u Gornjoj Rijeci u sklopu manifestacije Velika meša sudjelovali smo u snimanju emisije Popvevke i štikleci VTV televizije.

Dana 28.8. nastupili smo na Šljivarijadi u Dropkovcu. Uslijedilo je zatišje s nastupima sve do 11.12. kad smo uspješno odradili nastup na božićnom koncertu KUD-a Križevci. Na tom smo koncertu izveli našu koreografiju Sitna kišo i tri božićne pjesme: Preveliku Radost, Rodil nam se mesija, Poslušajte svi sada. Pjesmu pod nazivom Poslušajte svi sada zabilježio je Nikola Tot iz Bočkovca.

Već treću godinu zaredom, u prosincu svojim smo nastupom razveselili i štićenike Doma za starije i nemoćne osobe Dom sestre Jadranke u Čabrajima.

Godinu smo završili nastupom na Božićnom koncertu u župnoj crkvi u Svetom Petru Orehovcu. Tri pjesme izveli smo uz pratnju naših tamburaša Krune Benčaka, Lucije Crnčić i tamburaša iz KUD-a Križevci.

Plan da nastupimo s našim tamburašima iz Miholca kod njih u Miholcu i u Svetom Petru Orehovcu nismo uspjeli realizirati zbog prezaposlenosti tamburaša.

Valja napomenuti da smo osim u nastupima bili aktivni i u obnavljanju naših nošnji. Prema uzorku, starom preko sto godina iz sela Bogačevo (vlasnice Mare Mikec), uspjeli smo napraviti rekonstrukcije muških i ženskih lajbeka. Šivanje smo povjerili gospođi Gordani Tinodi iz Carevdara, obzirom da je njena ponuda bila najpovoljnija. Veći dio ukrašavanja lajbeka odradila je obitelj Petric, a istaknule su se i članice Dubravka Funtak i Ana-Marija Tomak, koje su ukrasile svaka po jedan lajbek. Ukrašavanje lajbeka odrađeno je bez naknade. Preko našeg KUD-a nabavljen je i dio nošnji za turske konjanike za potrebe prikaza opsade dvorca u Guščerovcu.

Smatram da možemo biti zadovoljni našim postignućima u 2011. Odradili smo 12 nastupa, rekonstruirali dijelove nošnje, nabavili neke originalne i od zaborava istrgnuli dio naše baštine. Zahvaljujem svim našim aktivnim članovima koji redovito dolaze na probe. Nadam se da će tako nastaviti i dalje.

Na marljivom radu zahvaljujem i našem voditelju Josipu Šatraku. Velika hvala i muškim članovima KUD-a Križevci, koji nam redovito pomažu u nastupima zbog, kako sam i na početku istaknuo, kroničnog nedostatka domaćih plesača.

Velika hvala svima koji su nam na neki način pomogli u radu KUD-a, a posebno Općini Sveti Petar Orehovec, tvrtki Pamex d.o.o, Stomatološkoj ordinaciji Dijane Gorički i Staračkom domu Čabraji.

Sveti Petar Orehovec, 12. ožujka 2012.

Predsjednik

Atnun Petric

 


Izvješće o radu KUD-a Prigorec za 2009. godinu

 

Osnivačku skupštinu našeg Kulturno-umjetničkog društva održali smo 9. siječnja 2009. Nakon održane Skupštine otpočeli smo proces registracije Udruge, izradi pečata i otvaranju tekućeg računa Udruge.

Po završetku osnivačkih formalnosti, 15. veljače održali smo sastanak tamburaške sekcije. Na prvom je sastanku bilo prisutno 11 članova. Sastanak plesne sekcije održan je 8. ožujka, a odazvalo se 17 članova.

Stručni voditelj Josip Šatrak održao je kratko predavanje na temu značaja očuvanja i istraživanja naših pjesama i plesova. Potom smo dogovorili probe i počeli s radom.

Imali smo ubrzani tečaj, jer smo već u travnju planirali održati svoj prvi nastup.

Naš debi bio je 23.4. na manifestaciji "Đurđevo pod lipom", kada smo izveli dvije pjesme "Prosijala" i "Oj, jabuka". Isti dan bili smo ispomoć KUD-u Križevci na snimanju emisije "Lijepom našom". Na tom je nastupu s KUD-om Križevci nastupilo naših deset članica i jedan član.

Na manifestaciji "Zaplešimo zajedno" u organizaciji KUD-a Križevci nastupili smo 29. travnja. Plesale su samo 4 naše članice uz pratnju tamburaša KUD-a Križevci, a izvele su pjesmu "Prosijala sjajna mjesečina".

Naši mali članovi nastupili su 26.04. na Županijskoj smotri dječjeg folklora u Đurđevcu. Sljedeći nastup odrasle skupine bio je 6.6. na Županijskoj smotri folklora, koja je održana u sklopu "Križevačkog velikog spravišča". Nastupili smo u revijalnom dijelu izvornog folklora. Izveli smo plesove potkalničkog prigorja i pjesmu "Okladi se". Nastupilo je 18 članova.

U lipnju smo nastupili na manifestaciji "Petrovo 2009.'' u Svetom Petru Orehovcu. Uz dječju skupinu na Petrovu je nastupilo i 20 odraslih članova.

Naših pet članova bilo je u ispomoći KUD-u Križevci, na manifestaciji "Zapovijed pod lipom" (12.07.) u Mikleušu. Isti broj članova pomogao je KUD-u Križevci na nastupu u Potoku kod Popovače 15. 8.
Na "Danima hmelja" u Gregurovcu 21. i 22.8.nastupila je dječja skupina i skupina odraslih s koreografijom "Pod lipom".

S dvije koreografije nastupili smo 13.09. na "Šljivarijadi" u Dropkovcu.

Na Gospodarskom sajmu u Križevcima nastupili smo 8.11. s dvije koreografije. Taj nam nastup nije ostao u lijepom sjećanju zbog malobrojne publike. Na Sajmu je nastupila i dječja skupina s 15 članova. Najljepša hvala našoj Luciji Crnčić, koja je izvrsnom svirkom podigla kvalitetu tamburaškog dijela nastupa.

Zapažen nastup imali smo na koncertu pod nazivom "Dobra večer, dobri ljudi", koji je održan 13.12. u organizaciji KUD-a Križevci. U miješanom sastavu zajedno s KUD-om "Križevci" izveli smo pet koreografija: "Pod lipom", "Zagorje", "Stare splitske plesove", "Kolo iz Ražanca" i "Bunjevačke plesove".

U srpnju smo aplicirali na natječaj za programe kulturno umjetničkog amaterizma. Tražili smo sredstva za manifestaciju "Petrovo 2010".

Krajem listopada održan je seminar za voditelje folklornih skupina. Na taj smo seminar poslali tri naše članice na plesni dio i jednog člana na tamburaški dio seminara. Na seminaru su se obrađivali pjesme i plesovi Međimurja i Zagorja.

Završni nastup imali smo na Božićnom koncertu u našoj župnoj crkvi, gdje smo nastupili kao gosti crkvenog zbora, a izveli smo pjesmu "Dobra večer, dobri ljudi".

Sveti Petar Orehovec, 20. 02. 2012.

Predsjednik
Antun Petric