O NAMA

 

Kulturno-umjetničko društvo Prigorec iz Svetog Petra Orehovca (općina u Koprivničko-križevačkoj županiji), osnovano je 23. siječnja 2009. godine. Glavni pokretač aktivnosti oko osnivanja KUD-a bio je Antun Petric, dugogodišnji član KUD-a Križevci i sadašnji predsjednik KUD-a Prigorec.

KUD je osnovan s ciljem istraživanja i uvježbavanja izvornih plesova, pjesama, govora i običaja zavičaja orehovečkog kraja, ali i ostalih krajeva Hrvatske, te njihovo izvođenje radi očuvanja i širenja kulturne baštine. Važan razlog svakako je bio i mogućnost aktivnog provođenja slobodnog vremena, odnosno, okupljanja mještana, posebno mladih. Oni u orehovečkoj općini nemaju veliki izbor aktivnosti kojima bi se posvetili u slobodno vrijeme. Do osnivanja KUD-a jedina mogućnost bio je nogomet, jer na području općine djeluje NK Prigorje i niz manjih mjesnih klubova.
  KUD
 

KUD Prigorec prva je udruga kulturno umjetničkog karaktera na orehovečkom području od raspada KUD-a Mladost, koji je na ovom području djelovao osamdesetih godina. KUD Mladost osnovan je 22.7.1984, a s aktivnim radom prestao je 1986. godine. Od članova bivšeg KUD-a, aktivna je jedino Nada Siladi. Ona je kroz cijelo razdoblje djelovanja KUD-a Mladost bila voditelj KUD-a.

KUD od samog osnivanja ima dobru suradnju s Općinom, koja u skladu sa svojim mogućnostima financira aktivnosti KUD-a, te nam je u dvorišnoj zgradi Općine dodijelila prostor za probe.

KUD kvalitetno surađuje i s nacionalnom Udrugom uzgajivača hrvatskog toplokrvnjaka, kojoj je sjedište u Svetom Petru Orehovcu. Zajedno s tom Udrugom suorganizatori smo dviju već tradicionalnih manifestacija: Prigorskih fašničkih svatova i Antunova u Guščerovcu.

Svakako valja istaknuti i suradnju s KUD-om Križevci iz Križevaca, čiji muški članovi nam često pripomažu u nastupima, obzirom da još uvijek nemamo dovoljno muških plesača.
KUD Prigorec djeluje kroz tamburašku, plesnu i pjevačku sekciju i okuplja 25 aktivnih odraslih članova i dvanaestero djece. Članovi su većinom iz Orehovca, Međe i Miholca.

KUD je imao brojne nastupe. Ponajviše smo nastupali na području Koprivničko-križevačke županije, a od inozemnih nastupa zasad se možemo pohvaliti gostovanjem u Mađarskoj 2009. godine, u gradu Sumartonu. Tamo smo bili kao ispomoć KUD-u Križevci. Posebno smo ponosni na svoj nastup na Đakovačkim vezovima 2011. godine, gdje smo predstavljali Koprivničko-križevačku županiju. O tome gdje smo sve nastupili detaljnije se možete informirati u rubrici Nastupi.

KUD održava probe jednom tjedno, uglavnom nedjeljom, a prije nastupa po potrebi i više puta tjedno. Članarina se ne plaća, a svatko tko želi može doći na neku od naših proba, vidjeti što i kako radimo, te nam se pridružiti. Upisi članova su tijekom cijele godine.