PRIGORSKA SVADBA NAŠIH FOLKLORAŠA

Ovi svatovi kao i svi ostali počeli su s najboljim dijelom-mladenkom. Ne smijemo zaboraviti ni našeg dragog mladenca. Naravno to nisu bili obični svatovi, kao ni obični mladenci. To su bili naši Ana-Marija i Kristijan, koji su se vijenčali već puno puta.

Kada su već tako bili uigrani u ulogu mladenaca na sceni, odlučili su tu ljubav obistiniti u pravom životu. Tako je ljubav i počela plesom, pjesmom i veseljem.

Ulogu djeveruša počast je imalo nas sedmero. Bile smo počašćene, nas sedmero folklorašica, na njen odabir. Jedva smo dočekale trenutak da slavlje počne. Njezin doček ostavio nas je bez daha. Znale smo da naša bivša mlada ima smisla za modu, ali ovaj put je nadmašila sama sebe i naša očekivanja. Mislile smo da nas poslije djevojačke večeri ništa ne može oduševiti, ali smo se opet prevarile.

Sve je bilo kako treba. Stolovi su bili puni hrane i pića, te ništa nam nije nedostajalo. Bile smo zadužene za kitice koje smo stavljale mladenkinim gostima. Svako malo smo pogledavale na sat i nestrpljivo išćekivale trube mladenkina odabranika. Običaji su običaji. Tako se naš Kiki ponovo došao udvarati, ali ovaj put za stvarno. I kako to već ide, počele su svađe, nagodbe, predavanje lažne mlade, a razmijenilo se tu i dosta kuna, a bome i eura. Znate onu, ko čeka taj i dočeka. Tako je i Kiki dočekao svoju buduću gospođu Vlah. Popili smo jednu čašicu dvije, otpjevali si jednu pjesmicu dvije i krenuli lagano prema crkvi.

Svečana, svadbena ceremonija u crkvi "Sv. Petra apostola" započela je u 17 h. Malene i velike djeveruše, mladenka i njen otac koračali su do oltara uz pratnju pjesme Olivera Dragojevića "Vjeruj u ljubav" koju je otpjevala mladenkina sestra Emanuela Petric i odsvirala sestrična Antonija Kos na violini. Malene djeveruše su bile mladenkine sestrične, a među starijima su bile i članice KUD-a: Andrea Franjčević, Lucija Hrg, Katarina Pofuk, Lucija Šantić i Antonija Kos. Uz tradicionalno vjenčanje, mladenci su imali i misno slavlje.

Nakon dirljive ceremonije, naši su folkloraši napokon postali muž i žena i ovjekovječili svoju dugogodišnju ljubav koju su upravo i pronašli na probama folklora. Svečanim ulaskom mladenaca, njihovih kumova i roditelja u salu za vjenčanja "Joker", mladenci su otplesali svoj prvi ples kao bračni par uz pjesmu '' Stand by me'', te je tako počeo plesni dio večeri.

Neprestan ples i ludu zabavu osigurali su nam članovi tamburaškog sastava "Tamburaši za dušu". Osim njih na svadbi se pojavio još jedan, takozvani, "Kanta bend" koji su sačinjavali članovi i članice zbora "Magnificat" . Svojim originalnim instrumentima, recitacijama i pjesmama za članove obitelji naših mladenaca, nasmijali su sve okupljene i svadbu učinili još zabavnijom. Pored njih, zabavu su nam još osigurali razni tradicionalni običaji poput bacanja buketa, skidanja podvezice(koju je ulovio naš folkloraš Martin Kozumplik), rezanja torte, plesanje takozvanog "Starog mosta" i naravno, raznih plesova i kola iz našeg folkloraškog asortimana.

Također valja spomenuti da su na fotografijama koje smo dobili na zahvalnicama, naši folkloraši bili u tradicionalnim, svadbenim nošnjama pošto je folklor stavka koja je obilježila njihov život. Svadba je uistinu bila nezaboravna i stoga želimo našim folklorašima nezaboravan život u partnerstvu, sreći, ljubavi, zdravlju i naravno folkoru.

 

/Folklorašice KUD-a Prigorec (Lucija Hrg, Lucija Šantić, Antonija Kos, Katarina Pofuk)/