Na "Đurđevu pod lipom" prvi put izveli "Prigorske svate"

Umjesto na pozornici, naš nastup na "Đurđevu pod lipom" (24.4.2012.) izveli smo na cesti.

Odlučili smo to u posljednji tren zbog neadekvatne pozornice, na kojoj za naše "Prigorske svate" nije bilo dovoljno mjesta. Svate smo plesali prvi puta javno, nakon jedne održane probe, i zbog nedovoljne uvježbanosti, nije sve ispalo kako smo očekivali. U jednom trenutku nekoliko nas skoro je palo jer je netko kasnio, srećom, u zadnji tren smo se nekako uspjeli održati u kolu.

No, ipak bilo je i lijepih trenutaka po kojima ću se sjećati ovog nastupa. Jedan od njih je presvlačenje u nošnje u Kapetanovoj kući obitelji Gold, gdje nas je dočekala ljubazna domaćica Branka Gold, predsjednica Gornjogradskog dobrotvornog i kulturnog društva "LIPA", koje je organizator "Đurđeva pod lipom".

Kći gospođe Gold spasila je jednu našu članicu koja je zaboravila oplećak. Posudila joj je svoju bijelu košulju, sličnu oplećku, pa se gotovo nije primijetilo da se njena nošnja razlikuje od naših.

Nas djecu razveselio je i tobogan na napuhavanje, s čijeg smo se vrha vrišteći spuštali , ponavljajući našu avanturu sve dok se nismo umorili.

Zabavno je bilo i druženje uz sendviče s hrenovkama, a i sudjelovanje u povorci, u kojoj po tradiciji križevačkim Gornjim gradom šeću svi sudionici ove manifestacije.

/Katarina Pofuk/