VODITELJ KUD-a Josip Šatrak

     
Josip Šatrak

Rođen 13. ožujka 1961. u Zamladincu, Općina Sv. Petar Orehovec. Od 1962. godine živi u Križevcima, gdje je završio osnovnu i prva dva razreda srednje škole. Umijeće sviranja tambure savladao je u krugu obitelji.

U Zagrebu završava srednju grafičku školu. U vrijeme školovanja u Zagrebu aktivni je član folklorne sekcije KUDŽ-a "Vinko Jeđut".

Nakon odsluženja JNA, 1984. u Križevcima pokreće rad folklorne sekcije pri tadašnjoj omladinskoj organizaciji. Sekcija 1989. prerasta u OKUD "Đuro Boščak", u kojoj je od početka voditelj folklorne te tamburaške sekcije.

Nakon kraće pauze za vrijeme domovinskoga rata, društvo se 1998. preimenovalo u KUD "Križevci", gdje je i danas voditelj tamburaške i folklorne sekcije, te radionice za izradu narodnih nošnji.

   

U isto vrijeme član je tamburaškog sastava "Križevački tamburaši", sve do 2005. Od 1995. do 1998. voditelj je tamburaškog sastava "Grunt" iz Miholca. Istovremeno je i povremeni član tamburaških sastava "Križevački štatuti" i "Žute dunje". Od 1997. voditelj je tamburaške sekcije u KUD-u "Stjepan" iz Velikog Ravna, a od 2005. i dječjeg folklora, te tamburaškog sastava "Puntari", u sklopu istog društva. Povremeno i na zahtjev istih, pomaže i u radu KUD-ova "Ivan Lepušić" iz Apatovca, i "Stari graničar" iz Cirkvene.

Voditelj je tamburaške i folklorne sekcije KUD-u "Prigorec" Sv. Petar Orehovec od njegovog osnivanja.

Višegodišnji je polaznik "Hrvatske škole folklora" u organizaciji Matice iseljenika Hrvatske. Pohađao je seminar za dirigente tamburaških orkestara u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, te nekoliko regionalnih seminara za folklor, tambure i tradicijska glazbala. Završio je i početnički tečaj za izradu i restauraciju narodnih nošnji u organizaciji Međunarodnog centra za kulturu, odnosno Posudionice i radionice narodnih nošnji, za koju je sam izradio i nekoliko replika dijelova narodnih nošnji.

Aktivno se bavi i terenskim istraživanjima, te zapisivanjem još postojećih autohtonih tradicijskih pjesama i plesova s našeg područja. Posebno mu je zadovoljstvo izrada replika narodnih nošnji s našeg područja koje, po njegovim spoznajama, do sada nisu bile poznate niti struci, a niti široj javnosti.