19. SMOTRA IZVORNOG FOLKLORA

U Društvenom domu u Kalinovcu, pod pokroviteljstvom Koprivničko-križevačke županije održana je 19. Županijska smotra izvornog folklora, koju je otvorio zamjenik župana Darko Sobota.Organizator smotre bila je županijska zajednica kulturno-umjetničkih udruga, a domaćin KUD "Grgur Karlovčan" Kalinovac. A prosudbena komisija bila je sastavljena od profesora etnologije Gorana Ivana Matoša, profesora Dražena Varge i profesorice etnologije Vesne Peršić Kovač.

Zahvaljujući daljnjem istraživanja kulturne baštine općine Sveti Petar Orehovec, pronašli smo mnogobrojne pjesme, te nadopunili saznanja o običajima našeg zavičaja. Tako smo se ove godine odlučili predstaviti sa scenskim prikazom ''Peteranjski spomenjki'' koji je za scenu priredila Ana-Marija Petric Vlah.

To je prikaz izvornih plesova i pjesama sa područja općine Sveti Petar Orehovec, koji prikazuje okupljanje mještana poslije mise večernice u ''trnacu'', mjestu gdje se družilo uz pjesmu i ples. Pjesme: Šetala Nanika divojka, Djevojčica cvetje brala. Plesovi: Ritna migača, Šepavec, Drmeš I. i Drmeš II.

Iako smo vokalno, plesno i glumački odlično odradili nastup, te prikazali dio baštine Prigorja za koji su stručnjaci smatrali da je svojevrsna "crna rupa" na etnokoreološkoj karti Hrvatske , (članovi kuda su među prvima koji istražuju to područje), nažalost nismo zadovoljili članove prosudbene komisije, te se nismo uspjeli plasirati na državnu smotru izvornog folklora. Uz pohvale za pjevanje i narodne nošnje, dobili smo kritiku koja nas nije ostavila ravnodušnima. Naime, nas PRIGORCE smjestili su u srce PODRAVINE, opravdavajući svoju kritiku na način da ne možemo biti prigorje ako živimo u Koprivničko-Križevačkoj županiji. Iako živimo na samom rubu županije i ispod planine Kalnik, nismo mogli uvjeriti jednog od člana prosudbenog žirija kojem nikako nije bilo jasno zašto plešemo prigorje, ako nismo dio njega.

S obzirom da je smotra održana u sklopu trodnevne svečanosti obilježavanja 20 godina Općine Kalinovac, na njihovom trgu nakon završene smotre bio je prigodni koncert tamburaškog sastava ''Gazde''. Kao novopečeni podravci i podravke uživali smo na odličnom koncertu plesajući i pjevajući poznate hitove ''Gazdi''.

Nakon koncerta dobro raspoloženi i nanovo educirani zaputili smo se se prema našem potkalničkom prigorju.

Moramo napomenuti da nemamo ništa protiv naših dragi podravaca, živjeli oni nama!

/Ana-Marija Petric Vlah/