''BARANJSKI BEĆARAC'' 2016

22. kulturno-turistička manifestacija Baranjski bećarac, koji je, uz pomoć suradnika, još 1987. godine inicirala i osmislila Janja Čeliković, ove je godine održana u Topolju, općina Draž. Manifestacija je ugostila brojna kulturno umjetnička društva iz cijele hrvatske, ali i iz inozemstva, pa tako i nas.

Uzbuđeni i oduševljeni što idemo u jedan od najljepših krajeva hrvatske, u subotu 04.06. zaputili smo se prema Topolju. Cijelim putem je bilo veselo, a u Osijeku nas je čekao vodič, koji nas je proveo kroz Osijek, gdje smo imali priliku vidjeti najljepšu katedralu u hrvatskoj, ali i mlin na rijeci Dravi. Nakon obilaska centra grada Osijeka, krenuli smo prema starom gradu (Tvrđi), gdje nažalost nismo bili u mogućnosti razgledati Tvrđu zbog lošeg vremena, pa smo tako sat vremena čekali ispod suncobrana obližnjeg kafića da prođe kiša. Mokri i veseli zapjevali smo našu dobro poznatu pjesmu ''Sitna kišo'', i dobili veliki pljesak od gostiju sa terase.

Prelaskom preko mosta na rijeci Dravi, koji djeli slavoniju i baranju, zaputili smo se prema Kneževim viogradima u restoran ''Piroš čižma'' gdje nas je čekao ručak- slavonski čobanac. S obzirom na to, da smo imali mali kvar na autobusu i nismo bili u mogućnosti krenuti prema Topolju, naši stariji članovi kud-a zaputili su se u obilazak vinskog podruma blizu restorana, dok su oni mlađi ostali u restoranu i zaigrali biljar. Nakon odličnog druženja u restoranu i brzog popravka autobusa zaputili smo se prema mjestu Batina. Divan pogled prema Mađarskoj i Srbiji oduševio nas je! Stoga smo se zadržali i duže od planiranog, fotografirali i uživali u pogledu na Dunav!

Ubrzo nakon polaska iz Batine stigli smo na mjesto održavanja manifestacije-Topolje! Izlaskom iz autobusa čekao nas je simpatični mladi gospodin Ivan, koji je bio naš vodič kroz cijelu manifestaciju. Prije nastupa posjetili smo etno baranjsku kuću, te se na taj način upoznali više sa baranjskim običajima i narodnom nošnjom. Poslije razgledavanja krenuli smo prema pozornici događanja. Nastupali smo 8 po redu i tako bili u mogućnosti vidjeti brojna društva, prekrasne narodne nošnje i plesove. Mi smo se predstavili sa scenskim prikazom ''Na Petrove popoldan'', gdje je naš ples ''Ritna migača'' ponovno dobilo ogroman pljesak! Nakon nastupa imali smo zakusku, a poslije smo ispod šatora uživali uz TS Lege.

Bogatstvo kulturne baštine baranje, ravnice i prekrasni vinogradi oduševili su sve članove, kako KUD-a, tako i povijesnog društva. Uživali smo, te se nadamo daljnjoj suradnji i druženju!

''U Baranji običaji stari, čuvaju i' baranjski bećari''!

/Ana-Marija Petric Vlah/


Highslide JS