USKRSNA PISANICA

U srijedu, 23. ožujka 2016. godine u Svetom Petru Orehovcu postavljena je velika Uskrsna pisanica ispred župne crkve sv.Petra apostola.

Polovica oslikane pisanice stigla nam je iz susjedne Slovenije, iz grada Slovenske Konjice, gdje je jedna od njihovih osnovnih škola nacrtala legendu o zmaju i lijepoj djevi koja čuva njihov grad. A drugu polovicu pisanice oslikale su vješte ruke naše dječice iz osnovne škole Sveti Petar Orehovec, sa svojom učiteljicom Željkom Fadiga.

Naime grad Slovenske Konjice i Općina Sveti Petar Orehovec ne surađuju prvi puta, već su 2012. godine, isto tako oslikanu pisanicu postavili u njihovom gradu.

Na pisanici koja krasi naše mjesto, naslikani su motivi sa narodnje nošnje iz Svetog Petra Orehovca i naš autohtoni vez, ali i dvoje naših folkloraša koji su se slučajno pronašli kao odlična skica za naš dio pisanice.

Program postavljanja pisanice održao se u osnovnoj školi zbog lošeg vremena, na kojem smo sudjelovali i mi, obučeni u tradicionalnu korizmenu narodnu nošnju Svetog Petra Orehovca. Izveli smo pjesmu ''O Marijo majko, slatki moj spokoju'', zbog koje smo dobili veliki pljesak i puno pohvala. Nakon kratkog programa, uslijedila je zakuska i druženje sa gostima iz Slovenije.

 

/Ana-Marija Petric Vlah/