''NA PETROVE POPOLDAN''

Ove godine županijska smotra izvornog folklora održala se u Sv. Ivanu Žabnu (23.05.) u Kino dvorani. Članovi prosudbene komisije bili su: Andrija Ivančan dipl.etnolog i polonist, Marijan Makar, prof. etnologije Vesna Peršić Kovač.

Zahvaljujući upornosti nekih KUD-aša kod istraživanja kulturne baštine općine Sveti Petar Orehovec, pronašli smo mnogobrojne pjesme, te saznali raznorazne običaje. Posebno smo se zainteresirali za običaje koji su se odvijali na blagdan Sv. Petra, zaštitnika našega kraja. Kako su ti običaji specifični samo za područje naše općine, odlučili smo ih predstaviiti po prvi puta na smotri izvornog folklora naše županije.

Na blagdan sv. Petra apostola uz pjesmu i ples slavili su blagdan sv. Petra.

Prikaz običaja: Djevojke poslije ''večerne'' pjesmom (''Išle jesu tri sestrice'') dolaze do čige(uobičajeno mjesto za ples usred sela Sv. Petra Orehovca). Kod čige su se sastajali i dečki. Oni su se djevojkama voljeli dokazivati plesom('''Šustar''). Djevojke su svoju sposobnost u plesu pokazivale kolom (''Svaki svojoj baršun kupi'' - zapisao Stanko Miholić 1860. godine u Mikovcu) i plesom ''Ritna migača'' . Taj isti ples se plesao u parovima, u kružnici ili po kružnici. Dok su zabave su obično završile plesom ''Drmeš''.

Osim pjesama i plesove koje izvodimo na smotri, trudimo se istražiti i djelove narodne nošnje. Pa smo se tako ove godine na županijskoj smotri izvornog folklora u Sv. Ivanu Žabnu predstavili sa narodnom nošnjom ručno šivanom, koju smo nedavno pronašli u selu Bočkovec, kod obitelji Kelemin. Rubača(suknja) rađena je na način da se na platnu od suknje dupljalo (štikalo), te su se dupljane rupe vezle bijelim i narančastim koncem. Između ''dupljanja'' našiveni su različiti uzorci u narančastoj boji. Rubača (suknja) stara je preko 100 godina, a mi smo je sa ponosom prikazali na smotri.

Sliku rubače možete vidjeti u Fotogaleriji.

Kako smo nastup izveli najenergičnije i najsrčanije ikad, predsjednik i voditeljica odlučili su svoje članove počastiti pićem. U odličnom raspoloženju feštalo se do ranih jutarnjih sati.

Izvedbu naših članica možete vidjeti u Videogaleriji.

 

/Ana-Marija Petric/


seminar