IVANJSKI OBIČAJI ODUŠEVILI PROSUDBENU KOMISIJU NA ŽUPANIJSKOJ SMOTRI IZVORNOG FOLKLORA

Ove godine županijska smotra izvornog folklora održala se u Đelekovcu (26.04.) u Domu kultrure. Članovi prosudbene komisije bili su dipl. etnolog Goran Ivan Matoš, mag. mus Tomislav Habulin, te prof. etnologije Vesna Peršić Kovač.

Zahvaljujući upornosti nekih KUD-aša kod istraživanja kulturne baštine općine Sveti Petar Orehovec, pronašli smo mnogobrojne pjesme, te saznali raznorazne običaje. Posebno smo se zainteresirali za običaje koji su se odvijali na blagdan Ivanja. Kako su ti običaji specifični samo za područje naše općine, odlučili smo ih predstaviiti po prvi puta na smotri izvornog folklora naše županije.

Prikaz običaja na blagdan Ivanja poslije Svete mise. Običaj je bio da se djevojke okupe na ledini, te pjevaju pjesme bez prekida bez da premuknu) do popodnevnih sati. Nakon toga su se mlađe djevojke (ladarke) sakupile u grupu i krenule u selo, pjevajući od kuće do kuće pjesme sa kojima su željele dobar urod i sreću godine. Pjesme koje su djevojke izvele zabilježio je Stanko Miholić u Mikovcu 1860. godine odakle potječu i ovi običaji. Pjesme: Lepo ti je rano uraniti; Zeleni se trava; Tamo dolje kraj livade; Šetala, šetala Nanika divojka ; Mi smo malene Ivanjske iskrice.

Kako bi što izvornije prikazali običaje, djevojke su zaista pjevale pjesmu za pjesmom bez prekida, plešući u kolu. Prosudbenu komisiju je oduševilo naše pjevanje, osobito pjevanje započimalji (Ana-Marija Petric, Emanuela Petric, Lucija Šantić ), te sami običaji, ali i posebnost naših narodnih nošnji, koje smo ove godine ukrasile crvenim mašnama oko vrata (djevojke ih nosile samo na blagdane) i prigodnim vjenčićima od cvijeća kao ukras za kosu.

Oduševljen komentarim komisije, ali i nastupom, predsjednik KUD-a Antun Petric počastio je ''Ivanjske iskrice'' pićem na povratku kući.

Izvedbu naših članica možete vidjeti u videogaleriji.

 

/Ana-Marija Petric/