Fašnik u Međimurju

Razmišljajući koji grad posjetiti ovih maškara, put nas je odveo u Čakovec. Pošto smo prošle godine posjetili Samobor, ove godine odlučili smo i mi postati djelom Međimurskog fašnika i zaista se isplatilo.

Grad Čakovec jedan je od 5 gradova osnivača Saveza karnevalskih gradova Hrvatske, a od 1995. godine pripada i Europskoj udruzi karnevalskih gradova. Mi smo sudjelovali na '' tradicijskom fašniku'' koji se održao u nedjelju, na kojem se prikazuju izvorne maske.

Čakovčani su nas zabavom, pjesmom , plesom i izvrsnim kostimima već na početku povorke oduševili. Mi smo se također, iako u nošnjama kostimirali specifičnim stožastim kapama i zanimljivim crtežima, koje su mnogi ljudi prateći povorku slikali svojim fotoaparatima i mobitelima. Povorku nisu samo pratili stanovnici Čakovca i njegove pridošlice, već i neke veće televizijske kuće poput HRT-a. Nakon ručka i razgledavanja predivnog grada i mi smo krenuli kući. Moramo pripomenuti da smo nakon slavlja u Čakovcu slavljem završili ovogodišnje maškare i u Sv.P.Orehovcu.

Svojim kostimima i prikazom ''Prigorskih svata'' oduševili smo Čakovčane , a nadamo se do godine i još neke nove gradove.

/Katarina Pofuk/


seminar