Potkalnička žetva na 15. Županijskoj smotri folklora u Novigradu Podravskom

 

Županijska smotra folklora koprivničko-križevačke županije ove godine je održana u prekrasnoj dvorani Novigrada Podravskog 13.04.2013. godine. Organizaciju smotre ove godine u ruke su uzeli KUD Delovi iz Delova. Zahvaljujući upornosti nekih KUD-aša kod istraživanja kulturne baštine općine Sveti Petar Orehovec, pronašli smo mnogobrojne pjesme, te saznali raznorazne običaje. Kako još do sada na smotri nisu prikazani žetveni običaji potkalničkog prigorja, mi smo iz naših izvora odlučili prikazati baš žetvene običaje. Budući da smo nastupali sa koreografijom žetve potkalničkog prigorja trebali smo puno toga nabaviti ( pšenicu, vjenac od pšenice, vodere, srpove, kose i bruseve) i u najboljem izdanju pokazati se pred stručnom komisijom i kolegama iz drugih KUD-ova, a pošto je ove godine nastupalo čak 22 KUD-ova, to je bio pravi zadatak za nas.

Krenuli smo sa probama mjesec dana prije smotre sa laganim pjevanjem i postepeno došli do koreografije žetve. Jača polovica KUD-a ulazila je sa kosama na pozornicu pjevajući pjesmu ''Ustao sam jutro rano'' , dok je iza njih nježniji spol radio pojaseve i stavljao u snopove pjevajući pjesmu ''Oj ljubavi moja nevjero'' u kojoj su dvije ''žetelice'' lijepo otpjevale dvoglas u prvoj kitici. Kako bi pokazali naše stare običaje na izvoran način, najvrijednija žetelica je isplela vjenac te ga je donjela gazdarici. Iza nje su išle ostale djevojke pjevajući pjesmu ''Dekle jesu žite žele''. Koreografiju žetve završili smo jednim, malo žešćim drmešom.

Bez obzira na krivu intonaciju muških vokala, nastup je prošao bolje od očekivanog i zadovoljni smo sa cjelokupnom izvedbom koreografije. Pjesma koja se orila na povratku kući samo je upotpunila dan bogat pjesmom, plesom i baštinom koprivničko-križevačke županije.

/Ana-Marija Petric/

Prugovec