U Novskoj pjevali u čast poginulih branitelja

Nastup na području Trokut iznad Novske (29.10.2012)., bio je posve drugačiji od svih ostalih naših nastupa. Naime, tamo smo gostovali na komemoraciji u čast branitelja koji su poginuli na novljanskom bojištu.

Nismo plesali, već smo nakon mise samo otpjevali pjesme: Graničari stari i Rane devedesete.

Komemoracija je održana na dan kad je započela operacija "Orkan" u kojoj je smrtno stradalo 28 branitelja. Govori branitelja u kojima su evocirali sjećanja na ratne operacije i poginule prijatelje, bili su jako dirljivi. Doznali smo, između ostalog, da je na novljanskom bojištu poginulo ukupno 314 branitelja.

Mene su osobito ganule fotografije poginulih koje za vrijeme komemoracije držali učenici novljanskih škola.

Nakon mise u pratnji vodiča obišli smo mjesta gdje su se odvijale ratne operacije. Tamo sam vidjela i neke od objekata o kojima mi je pričao brat, koji se borio na tom području. Sve me je to jako potreslo, a i sve nas, i na brojnim licima moglo se primijetiti tragove suza. Ipak, bilo mi je drago što sam pjevanjem mogla odati počast ljudima koji su pali za domovinu.

Na komemoraciji je podignut je spomen monolit za stradale iz 117. brigade Koprivničko-križevačke i 15. mješovitog artiljerijskog diviziona iz Križevaca. Monolit je izrađen od kamena iz kalničkog kamenoloma i to je šesti po redu monolit podignut na Trokutu u čast poginulih branitelja.

U Novskoj smo imali prilike uživo vidjeti ministra Freda Matića koji je bio jedan od govornika na komemoraciji.

I put na ovaj nastup ostat će mi u sjećanju, jer je također bio drugačiji od svih naših putovanja na kojima pjevamo i zabavljamo se, a tad smo pažljivo slušali vodiča koji nam je govorio o ratnim zbivanjima na području Novske.

/Dubravka Funtak/