Mi KUD-ovci - u Guščerovcu smo bili seljaci, a "konjari" Turci

 

Požurite se dolazi vam loše vrijeme, kiše bu - šaleći se, dobacivala nam je mnogobrojna publika, dok smo mi prevrtali sijeno na livadi okruženi našim mlađim članovima, koji su se oko nas bezbrižno igrali.
Taj zadatak uprizorenja rada na livadi, nas članove KUD-a, zapao je u podjeli uloga u scenskom prikazu opsade dvorca u Guščerovcu (17.06.2012.)

No, nismo mi samo sušili sijeno već smo imali zadatak i pokazati da su seljaci, unatoč napornom radu imali i vremena za sebe. Tu smo došli na svoje i pokazali dio svog plesnog i pjevačkog programa. Atmosferu su dodatno zagrijali "konjari", tj. članovi Udruge uzgajivača hrvatskog toplokrvnog konja koji su glumili Turke i nasrtali na dvorac.

S Turcima smo se, naravno, kao i prethodnih godina, pomirili i svi zajedno smo poslije krenuli u mjesni Društveni dom na veselicu. Tamo su nam priredili brojna fina jela, između ostalog i neka od guščjeg mesa, za što su bili zaduženi kuhari restorana iz Brezničkog Huma.

Ova naša manifestacija, koju je osmislio Miljenko Štimac, bivši predsjednik orehovečke Turističke zajednice, ove je godine po prvi puta bila je uključena i u službeni program Križevačkog velikog Spravišča.

Nastup na Antunovo u Guščerovcu, meni će ostati u sjećanju i po tome što sam na ovaj nastup, poveo kćer Ivanu. Nju je, njen prvi nastup motivirao da postane članicom KUD-a.

/Alojz Horvat/

Antunovo