Uspješni na Županijskoj smotri u Molvama

 

Nastup na 14. županijskoj smotri folklora, u prekrasnoj sportskoj dvorani u Molvama (12.05.2012.), bio je stresan kao i naši prethodni nastupi na smotrama.

Puno toga treba organizirati, dobro se pripremiti za nastup i onda se pokazati pred stručnom komisijom i kolegama iz drugih KUD-ova. To je posve drugačije nego na ostalim nastupima, no smatram da se isplati jer puno toga može se naučiti gledajući nastupe drugih KUD-ova, a osobito na okruglim stolovima kad nam članovi stručnih povjerenstava iznose svoje osvrte na naše nastupe.

U Molvama smo se predstavili koreografijom "Prigorski svati" i smatram da možemo biti zadovoljni rezultatima, nakon samo 5 proba koliko smo tu koreografiju uvježbavali prije same Smotre.

Da smo bili uspješni potvrđuju i osvrti članova stručnog povjerenstva. Vesna Peršić Kovač, prof. etnologije, viša kustosica, koja je ocjenjivala naše nošnje, u svom je osvrtu za naš KUD napisala slijedeće: "Vrlo uspješno rekonstruirana odjeća upotpunjena originalima prikupljenim na terenu. Osobito naglašavam dobre rekonstrukcije prsluka sa zanimljivim ukrasima. Oglavlja za udate žene su u redu, kao i za mladenku. Mladenka ima i vrlo zanimljivu pletenu maramu (čini se da je original). Preporučujem da se na terenu još ispita oglavlje za mladenku te osobito za klencerice ovdje prikazano u obliku crvenih vjenčića. Muška odjeća je uredna i usklađena sa ženskom. Pohvaljujem rekonstrukciju prsluka za mladenca sa zanimljivim ukrasima. Obuća je vrlo lijepa kao i rekonstruiran svadbeni barjak."

Dr. Irena Miholić iz Instituta za etnologiju i folkloristiku ovako je ocijenila naše nastup. "KUD Prigorec iz Svetog Petra Orehovec prikazao je dio svatovskih običaja potkalničkog prigorja. Vrlo dobar primjer uključivanja glazbala, u ovom slučaju violine uz solističko pjevanje - time je solistica puno sigurnija intonativno i glasovno, a struktura pjesme nije narušena! Cijeli ansambl lijepo pjeva, vrlo ujednačeno, jasno i glasno, a svirači vrlo korektno prate događanja na sceni. No kako su svirači također dijelom tih događanja, bilo bi lijepo vidjeti i njihova nasmijana lica, odnosno lica koja prate priču - kao plesači/pjevači. Kako je ovo prikaz veselog događanja, svadbe, normalno je da svako toliko netko zajuška, odnosno da izrazi svoje veselje visokim tonovima, ali bi voditelji ipak morali obratiti pažnju i članove upozoriti na količinu i način takvog izražavanja."

O našoj koreografiji povoljne je ocjene iznio i istaknuti folklorni znalac dr. Stevan Sremac. "U prikaz nas je uvela solistica pjesmom "Češljaj me, češljaj, majkica", poznatoj i u drugim prigorskim krajevima, u kojoj je došao do izražaja bogat i čvrst ženski glas u koji bi se isplatilo i dalje ulagati. Kompozicija dijelova običaja imala je dosta koreografiranih elemenata, ali još uvijek u prihvatljivoj mjeri. Dodamo li ovome solidnu izvedbu možemo reći da smo svjedočili još jednom uspjelom nastupu Prigoraca."

Smotra je unatoč velikom broju KUD-ova (nastupalo 16 KUD-ova, s ukupno 22 točke i program je potrajao gotovo 4 sata), bila vrlo dobro organizirana, a nama je bilo vrlo ugodno nastupati u tako lijepoj dvorani.

Kad bismo i mi u Svetom Petru Orehovcu, imali barem nešto slično, mogli bismo se kandidirati za domaćinstvo jedne od narednih smotri.

/Antun Petric/

Molve