~TRI NAM DRAGE RIJEČI~ Slavonija, Srijem i Baranja - VINKOVAČKE JESENI

Vinkovačke jeseni održale su se 54. put od 13. do 22.rujna pod nazivom ''Tri nam drage riječi: Slavonija, Srijem i Baranja'', a završile su u večerenjim satima trećim dijelom Državne smotre izvornog hrvatskog folklora.

U svečanom mimohodu sudionika i reviji konjskih zaprega 54. vinkovačkih jeseni, ulicama i trgovima toga slavonskog grada u nedjelju je prodefiliralo više od 4500 članova iz 69 folklornih skupina iz Hrvatske i dijaspore koje njeguju izvorni hrvatski folklor te 30 svečano ukrašenih konjskih zaprega i 52 jahača na konjima.

Tridesetak članova KUD-a ''Prigorec'' Sveti Petar Orehovec sudjelovalo je na 54. Vinkovačkim jesenima u svečanom mimohodu, velikom šokačkom kolu i na državnoj smotri izvornog folklora kao predstavnici Koprivničko- križevačke županije.

U svečanom mimohodu prolazeći vinkovačkim ulicama kroz pjesmu i ples pokazali smo dio narodne izvorne tradicije sa područja općine Sveti Petar Orehovec, dok smo se na svečanoj pozornici na Trgu bana Josipa Šokčevića predstavili sa kratkim prikazom ''Prigorskog drmeša'' te dobili veliki pljesak uzvanika, gostiju i gledatelja. Mnogi gledatelji su nas hvalili na autentičnosti i posebnosti.

Na vinkovačkom stadionu sudionici mimohoda sudjelovali su u najvećem šokačkom kolu u RH i pokazali kako izvorni folklor i dalje živi. Voditeljica programa je sve prisutne KUD-ove pozdravila te je svima čestitala na prvim mjestima u svojim županijama na izvornim smotrama.

U večernjim satima 22.9. održan je treći dio državne smotre izvornog folklora pod šatorom Vinkovačkih jeseni. Zadnji dio državne smotre bio je ujedno i jedan od najboljeg dijela cijelog dana, gdje je naboljih 14 KUD-ova predstavljalo običaje iz svojih županija i država. Mi smo se predstavili sa izvornim scenskim prikazom ''Peteranjski spomenjki'' sa područja Sveti Petar Orehovec koju je za scenu pripremila naša voditeljica Ana-Marija Petric Vlah.

Nastup je prošao odlično te smo još jednom predstavili Koprivničko-križevačku županiju kao i našu općinu Sveti Petar Orehovec u najboljem svijetlu. Pokazali smo posebnost, ljepotu i osebujnost narodnih običaja našeg kraja.

Moramo pohvaliti naše drage domaćine KUD ''Seljačka sloga'' Ivankovo koji su nas odlično ugostili, počastili nas domaćim ukusnim slasticama i raznim delicijama. Kod dragih domaćina odlično smo se proveli uz pjesmu, ples i slavonsko veselje! Hvala im na gostoprimstvu i vidimo se iduće godine u Svetom Petru Orehovcu.

Vinkovačke jeseni su zaista mjesto gdje se može vidjeti bogatstvo običaja, tradicija i narodne baštine hrvatskog naroda, a sudjelovati u najvećoj manifestaciji izvornog folklora zaista je privilegija za naše malo društvo.

Izuzetno smo ponosni na naše sudjelovanje na 54. Vinkovačkim jesenima. Prolaziti vinkovačkim ulicama u svečanom mimohodu te sudjelovati u istome, plesati na središnjoj pozornici pred brojnim gledateljima uživo i ispred malih ekrana, prisustvovati najvećem šokačkom kolu na vinkovačkom stadionu i biti dio državne smotre izvornog folklora sa najboljim izvornim društvima je osjećaj koji je neopisiv. Deset godina koliko postoji naše društvo istražujemo našu općinu Sveti Petar Orehovec, a imati priliku predstaviti ono što smo istražili svima prisutnima bilo je zaista nešto što ćemo pamtiti cijelog života. Osjećaj ponosa i neizmjerne sreće koji je imao svaki pojedini član društva prije nego je stupio na svečanu pozornicu Vinkovačkih jeseni je osjećaj koji nikada nećemo zaboraviti.

I kako bi rekla jedna naša mlada članica:

'' Možda se ne sjećam svojih djedova i pradjedova, ali zato učim njihove običaje. Ponosna sam jer mogu sad, "par godina kasnije", u nedjelju navečer doći u našu malu dvoranu i sa svojim kudašima otplesati i otpjevati pokoju pjesmu iz 1830.godine, zapisanu baš u našem malom Mikovcu. Veselo, onako kako su oni to radili. Ponosna sam na to jer ipak sam zbog njih to što jesam, jedna duša bećarska.''

Hvala našim bakama, prabakama, djedovima, pradjedovima te svim onim kazivačima koji nisu više sa nama jer oni su zaslužni za naš uspijeh.

/Katarina Pofuk, Ana-Marija Petric Vlah/


<