ĐAKOVAČKI BUŠARI - 25. POKLADNA MANIFESTACIJA

U Đakovu se od 16. do 17. veljače 2019. održala jubilarna 25. pokladna manifestacija "Đakovački Bušari". Prvoga dana pokladne manifestacije održala se tradicionalna povorka ulicama grada.

KUD Prigorec sa Udrugom uzgajivača hrvatskog toplokrvnjaka također je sudjelovao na jednoj od najvećih pokladnih manifestacija istočne hrvatske.

Prestavili smo se sa komičnim prikazom prigorskih svatova u kojima smo prikazali šaljivo vjenčanje mladenaca iz dvaju susjednih sela Miholca i Orehovca. Naime iz sela Miholec snaha nikad nije došla u selo Orehovec što je omogućeno u ovim šaljivom svatovima. U prikazu naš domaći vodi prelijepu kravu simentalske pasmine koju je naša mlada dobila u miraz. Ovakav prikaz maškara, šaljivih prigorskih svatova u Svetom Petru Orehovcu tradicionalno se izvodi stotinjak godina. Takav isti prikaz ''Prigorskih svatova'' KUD Prigorec uprizorio je na tradicionalnom karnevalu u Čakovcu, Samoborskom fašniku i drugim manifestacijama.

Nakon povorke održao se pokladni program u pokladnom šatoru gdje su svoj koncert održale Slavonske lole gdje su naši folkloraši otplesali kolo kukunješce. Također smo posjetili i Đakovačku katedralu te se prošetali ulicama Đakova.

Nakon prekrasnog dana ispunjenog događanjima zaputili smo se svojim kućama. Uz pjesmu i veselje u kasnim večernjim satima stigli smo svojim kućama.

/Ana-Marija Petric Vlah/


<