PREDSTAVLJANJE KALENDARA "Godina sv. Marka Krizina Križevčanina''

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima i Župa sv. Ane organizirali su u petak 18. siječnja predstavljanje tradicionalnoga prigodnog kalendara "Godina sv. Marka Krizina Križevčanina" u povodu 400. obljetnice mučeničke smrti.

Predstavljanju kalendara nazočili su član Glavnog odbora Matice hrvatske Stipe Kutleša, počasni građanin Grada Križevaca Stjepan Sučić, saborski zastupnik Branko Hrg, koprivničko-križevački župan Darko Koren, pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Grada Križevaca Sandro Novosel i brojni drugi gosti.

O kalendaru su govorili dr. sc. Zdenko Balog, mr. sc. Renata Husinec i vlč. Stjepan Soviček, a u glazbenom dijelu programa nastupili smo mi Kulturno-umjetničko društvo Prigorec iz Svetog Petra Orehovca. Na folklornu tradiciju podsjetili smo sve prisutne sa pjesmama Diva Mati (božićni napjev iz Bačke), Na prostoj slami (tradicionalni božićni napjev iz Sv. Petra Orehovca) i sa pjesmom Zdravo budi mladi kralju.

Za nastup dobili smo brojne pohvale od glazbenih znalaca te komentar koji nas je oduševio. Naime jedan od gostiju dao nam je kompliment za naše pjevanje te nas proglasio LADO-om iz Sv. Petra Orehovca. Uz mnogobrojne pohvale dobili smo i nekoliko poziva na nastup.

Ovim putem zahvaljujemo se organizatoru na ukazanom povjerenju te svima onima koji su nam uputili lijepe riječi. Mi možemo obećati da ćemo i dalje nastojati očuvati našu tradiciju kao i promicati naše izvorne pjesme kroz naše pjevanje.

/Ana-Marija Petric Vlah/


<