KONCERT POVODOM 10. GODINA RADA KUD-a "PETERANJSKI SPOMENJKI"

U subotu 5. listopada 2019. godine održali smo koncert povodom 10. godina rada našeg kulturno umjetničkog društva ''Prigorec'' Sveti Petar Orehovec. Koncert je nosio naziv ''Peteranjski spomenjki'' a održao se u Velikoj dvorani Hrvatskog doma kulture u Križevcima.

Uz koreografije koje je izveo KUD Prigorec nastupili su i gosti večeri: KUD ''Bratinečko srce'' iz Bratine, Pisarovina i KUD ''Elizabeta'' Jalžabet. Poseban gost večeri bio je Stjepan Večković, glazbenik, solista na tradicijskim glazbalima u Ansamblu narodnih plesova i pjesama hrvatske LADO koji je izveo nekoliko skladbi uz tradicijska glazbala dude i gajde, a dvije skladbe je izveo sa svojom suprugom Kristinom. Voditelj koncerta bio je Kristijan Petrović, poznat kao voditelj na VTV televiziji te kao izvrstan komičar.

KUD ''Prigorec'' je otvorio koncert sa prikazom izvornih plesova i pjesama sa područja općine Sveti Petar Orehovec ''Peteranjski spomenjki''. Sa istom koreografijom predstavljali smo Koprivničko-križevačku županiju na 54. Vinkovačkim jesenima ove godine.

Tamburaši KUD-a ''Prigorec'' izveli su pjesme '' Tamburica od javora suva'', '' Moja lipa Slavonko'' i pjesmu ''Oko jedne hiže'' koju su izveli sa Ivonom Mrazović, bivšom članicom KUD-a Prigorec koja je ujedno bila natjecateljica prve sezone showa ''The Voice''.

KUD Prigorec osim što njeguje izvorne običaje svojega kraja ujedno i njeguje pjesme i plesove iz raznih područja Lijepe naše, ali i hrvata izvan granica Republike Hrvatske. Tako smo na koncertu mogli vidjeti tri koreografije koje smo pripremili, a jedna od njih je ''I ja jesam Posavačko dete'', pjesme i plesovi Posavine u kojoj smo svojom spretnošću i žestinom u plesu pokazali sve ljepote toga kraja.

U koreografiji koja nosi naziv '' Ja cura ti divojka'' gledatelji su mogli vidjeti pjesme i plesove Hrvata Bunjevaca iz Vojvodine. Bunjevci su poznati po svojim mamuzama (zvečkama) na čizmama dok su djevojke bunjevke obučene u jedno od najljepših starinskih ruha od najfinije teške svile ukrašene granulama. Ova scenska izvedba dobila je najveći pljesak, a komentari gledatelja su bili kako smo zračili nevjerojatnom elegancijom. Posljednja koreografija koju smo izveli su pjesme i plesovi zapadnog brodskog posavlja. Koreografija ''Ajde diko, ajde lane moje'' prikazuje specifičnost pjesama i plesova naše lipe Slavonije kao i bogatstvo narodnih nošnji. Atmosferu u dvorani na kraju koncerta podiglo je svima dobro poznato ''Šokačko kolo'' .

Sve koreografije za scenu je pripremila autorica koreografija, a ujedno i voditeljica plesa i pjevanja Ana-Marija Petric Vlah. Tamburašku sekciju uvježbao je voditelj tamburaša Kristijan Vlah, dok je glazbenu obradu napravio Franjo Pečarić.

Nakon koncerta imali smo zakusku u hotelu Kalnik te zabavu za sve izvođače i goste.

Dojmovi nakon koncerta i dalje ne prestaju. Mnoštvo pohvala stiglo je za našu vokalnu izvedbu, ali i sam scenski nastup, kao i za samu koreografiju. Također puno komentara i pohvala bilo je za našu pozitivnu energiju na sceni koja je dala poseban dojam koncertu.

Uz mnoštvo dobrih komentara i kritika koje smo dobili nakon kocerta i poruka podrške ona koja nam je posebno draga i koja će nam biti veliki poticaj za dalje je pohvala od gospodina Stjepana Večkovića koji je pohvalio odličan scenski nastup, koreografije, kretanje plesača po sceni, živahnost, a najviše ga se dojmila vokalna izvedba našeg mladog KUD-a. Pohvale g. Večkovića su nam vjetar u leđa. Hvala mu na odličnim komentarima te na njegovoj odličnoj izvedbi.

Izuzetno smo ponosni i sretni što smo svi bili dio ove naše prekrasne priče. Ponosni smo i na to što imamo tek 10. godina, a toliko smo već velikih koraka napravili. I toliko nas još toga čeka. Nadamo se da ćemo u istom sastavu nastaviti koračati putevima naše baštine. Bila nam je velika čast nastupati pred punom dvoranom Hrvatskog doma u Križevcima te proslaviti naš rođendan kroz pjesmu i ples.

Želimo se zahvaliti svima koji su nas došli podržati te svima onima koji nas kroz sve ove godine podržavaju. Hvala našoj Općini Sveti Petar Orehovec koja je uz nas od samog osnutka KUD-a te nam nastoji omogućiti svaki nastup i brojne projekte, kao i ovaj koncert. Hvala svima koji su nam pomagali iza scene te nam omogućili da se presvučemo i izradimo prikladna oglavlja u samo 5 minuta. Hvala svima koji su pomogli ili sudjelovali na bilo koji način na našem koncertu. Hvala svim donatorima na donacijama. Hvala svim fotografima koji su zabilježili svaki trenutak na sceni, ali i svim portalima koji su popratili naš koncert.Hvala cvijećari Krizantema Nova na prekrasno uređenoj pozornici. Hvala svim bivšim članovima KUD-a, ali i svim članovima koji nisu mogli biti sa nama.

A posebno i veliko HVALA svim sadašnjim članovima, plesačima, pjevačima i tamburašima bez kojih ovaj koncert ne bi bio moguć. Hvala našem predsjedniku, garderobijerkama, našoj voditeljici plesa i pjevanja i našem voditelju tamburaša. Hvala svima na strpljenju i na velikoj ljubavi koju dajete u folklor te što na svakom nastupu dajete sve od sebe. Hvala što se ostavili srce na pozornici i što ste bili tu. Hvala Vam na vašem vremenu i trudu koje ste uložili u svaku probu i u sam koncert. Jer naš mali KUD je jedna velika obitelj. I kako naša članica Katarina kaže:

''Kada malo bolje pogledate ove fotografije, možete primijetiti nešto. Baš na svakoj slici, naše ruke su isprepletene. Bilo da se samo dodirujemo ili ih držimo u čvrstom stisku, uvijek i baš uvijek su spojene i čine nešto. Ponekad čine par, ponekad kolo, ali uvijek čine nešto čega nekad ni sami nismo svjesni. One čine naše zajedništvo. Njihova isprepletenost nije samo na probama ili nastupima već i u životu. Kao i u koreografijama tako i u stvarnom životu naše zajedničko kolo ponekad pukne, razdvoji se, promijeni svoj oblik, ali uvijek i baš uvijek završimo u tom polukrugu iz kojeg smo krenuli prvi put na prvim probama. A znate što je najviše vrijedno? Te ruke koje vidite se drže tako već 10 punih godina. S obzirom da ja sad imam 20 i da sam već onda pola života u folkloru, mogu slobodno reći da sam s njima odrasla i da su oni moja druga obitelj. Ili treća. Ne mogu se odlučiti s obzirom da su mi ovi ljudi s druge fotografije isto jedna obitelj i najveća podrška u životu. I tak, fala ti Bože za ovaj dan.''

/Katarina Pofuk, Ana-Marija Petric Vlah/


<