21. ŽUPANIJSKA SMOTRA IZVONOG FOLKLORA

Pod pokroviteljstvom Koprivničko-križevačke županije u Sportskoj dvorani u Molvama ovog je vikenda održana 21. Županijska smotra izvornog folklora. Organizator smotre bila je Županijska zajednica kulturno-umjetničkih udruga, a domaćini smotre članovi KUD-a Molve.

KUD Prigorec ove godine predstavio je ''Peteranjske običaje'' . Prikaz izvornih plesova i pjesama sa područja općine Sveti Petar Orehovec. U scenskom prikazu prikazali smo okupljanje mještana poslije mise na blagdan sv. Petra apostola (zaštitnika župe), pokraj ''Čige'', mjesta gdje se družilo uz pjesmu i ples.

Na sceni smo prikazali dvije pjesme koje su izvorno iz Mikovca, sela pokraj Sv. Petra Orehovca, zapisane 1830. godine. (''Šetala Nanika divojka'' i ''Ubila te žalost moja''. Pjesmu ''Šetala Nanika divojka'' izveli smo uz pratnju tradicionalnog instrumenta ''dvojnica''.

Plesove: ''Išla sneha'', ''Ritna migača'', ''Šepavec'', ''Peteranjski drmeš'', ''Alaj mi se garava dopala'' izveli smo uz pratnju odličnih tamburaša. Plesači, pjevači kao i tamburaši svoje izvorne običaje prikazali su na najbolji način te su tako i nagrađeni. Scenski prikaz ''Peteranjski običaji'' za scenu je priredila voditeljica plesa i pjevanja Ana-Marija Petric Vlah, a voditelj tamburaša je Kristijan Vlah.

Odlukom Prosudbene komisije u sastavu: Goran Ivan Matoš, prof. etnologije, Dražen Varga, prof. i Vesna Peršić Kovač, prof. etnologije na 54. Vinkovačkim jesenima 22. rujna 2019. godine KUD ''Prigorec'' Sveti Petar Orehovec predstavljati će Koprivničko Križevačku županiju te prikazati svoje izvorne običaje na jednoj od najvećih smotri izvornog folklora.

Izuzetno smo ponosni na naš uspjeh te se ovom prilikom zahvaljujemo svima koji su prepoznali naš rad i trud. Hvala svim plesačima, pjevačima, tamburašima, garderobijerkama kao i svima onima koji su uvijek uz nas. Hvala i predsjedniku društva bez kojeg sve ovo ne bi bilo moguće! Hvala i Općini Sveti Petar Orehovec koja nam omogući svaki nastup kao i svaki projekt. Hvala još jednom svima. Ovo je za nas veliki uspjeh!!

/Ana-Marija Petric Vlah/


<